• Изпълнители
 

Евгения Радославова

Евгения Радославова изнася на десет годишна възраст първия си самостоятелен клавирен рецитал, а една година по-късно е дебютът ѝ с оркестър. На дванадесет години става носител на наградата на „Международния клавирен конкурс за млади виртуози“ (Чехословакия). Завършва с отличие и златен медал Софийската музикална гимназия „Л. Пипков“, както и Националната музикална академия „П. Владигеров“ в класа по пиано на проф. Антон Диков. Получава степен Магистър на Виенската Академия за музика и сценични изкуства със специалностите концертно пиано при проф. Ноел Флорес и камерна музика при проф. Аведис Куюмджян.

Нейната активна концертна дейност обхваща солови програми и участия в камерни ансамбли с изяви в редица страни като България, Чехия, Германия, Италия, Украйна, Унгария, Тунис, Израел. Участва като солист на Симфоничните оркестри София, Плевен, Варна, Братислава, Сомбадхей и др.

През 2015 година създава с австрийския саксофонист Михаел Крен дуо, което гастролира с голям успех на различни фестивали в Словакия, Русия, Австрия, Люксембург. Евгения Радославова преподава пиано в различни учебни заведения, между които и Виенската Академия за музика и сценични изкуства. Редовно участва като доцент на майсторски класове и член на жури на международни конкурси за млади изпълнители. В качеството си на австрийски представител в международната Организация „Art & Education in the 21st Century“ тя е организатор на редица конкурси, образователни форуми и концерти, както и на благотворителни инициативи. Записва компактдискове, измежду които и тези от поредицата “Пиано пиано”, които са сред десетте най-често купувани класически дискове в Германия за 2009 година или „Фантастия“, съдържащ произведения за саксофон и пиано, записани за първи път в Европа, и удостоен с многобройни награди.

Матиас Гредлер

Матиас Гредлер е роден през 1975 г. в Мюнхен. Произхожда от австрийско семейство музиканти и получава първите си уроци по виолончело от баща си Едгар Гредлер (солист на Мюнхенския радио оркестър) и след това учи при Хайнрих Шиф и Клеменс Хаген в Залцбург и Виена. Продължава образованието си с Мартин Хорнщайн във Виена и Миклош Пенени в Будапеща.

От 1997 г. до 2000 г. Матиас Гредлер следва камерна музика (струнен квартет, дуо пиано/виолончело) с трио Алтенберг във Виенската консерватория, както и с Райнер Шмид в Моцартеум в Залцбург.

Още в ранна възраст започва да се занимава с камерна музика. През 1986 г. основава заедно със сестра си Мануела Гредлер и пианиста Якоб Фихерт клавирно трио, което съществува до 1998 г. Печели множество награди, което му дава възможност за оживена международна концертна дейност. Чрез многобройни изпълнения на известни фестивали Матиас Гредлер се утвърждава както като солист, така и като камерен музикант.

От 2001 – 2018 Матиас Гредлер е виолончелист на световноизвестното Виенско пиано трио и участва в концерти в едни от най-големите музикални центрове и фестивали.

Майсторски класове като например в Музикалната академия в Торонто или Международната академия по камерна музика Хоенщауфен, както и турнета в САЩ, Англия, Европа и Южна Америка, са част от неговата педагогическа работа. От 2018 г. Матиас Гредлер преподава виолончело и камерна музика в музикалното училище в Клостернойбург. Друг важен фокус за Матиас Гредлер е изпълнението на съвременна музика. Известни композитори му посвещават свои произведения.

Матиас Гредлер свири на виолончело от Джовани Батиста Гуаданини от 1752 г.

PianoStrings Vienna

Радостта и удоволствието от свиренето и желанието да представят разнообразна програма за различни камерни състави обединява музикантите, създали ансамбъла PianoStrings Vienna. Съставът наистина може да варира – от дуо, през клавирно трио, струнен квартет или клавирен квинтет. Така публиката на всеки концерт има възможност да се запознае с широк репертоар за камерна музика.

Членовете на квинтета са:

Харалд Крумпьок е роден през 1968 г. във Виена. Първите си уроци по цигулка той получава на шестгодишна възраст. През 1984 г. започва следването си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 1993 г. е приет в оркестъра на Виенската държавна опера, а от 1996 г. е член на Виенската филхармония. От 2006 г. свири и в оркестъра на Hofmusikkapelle.

Клеменс Флидер, роден през 1988 г. във Виена, учи цигулка в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и в Университета „Моцартеум“ в Залцбург. От 2009 г. е член на оркестъра Тонкюнстлер Долна Австрия, от 2013-2018 г. има договори в оркестъра на Виенската държавна опера и Виенската филхармония, както и ангажименти по заместване в оркестъра на Виенската държавна опера, оркестъра на Hofmusikkapelle, Виенския симфоничен оркестър и Виенския камерен оркестър.

Роберт Бауерщатер е роден през 1971 г. в Линц. Учи виола в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (2000 г. диплома с отличие). От 1998-2001 г. Роберт Бауерщатер е член на оркестъра Тонкюнстлер в Долна Австрия. От 2001 г. е член на оркестъра на Виенската държавна опера. През 2004 г. става член на Виенската филхармония и е водач на виолите.

Едисон Пашко е роден през 1973 г. в Корча (Албания) и получава първите си уроци по чело в родния си град на шестгодишна възраст. След като завършва гимназия в Корча, следва виолончело в Академията за музикално изкуство в Тирана. Година по-късно започва следването си в Музикалния университет в Грац. От 2000 г. работи като заместник в оркестъра на Виенската държавна опера и във Виенската филхармония. От 2009 г. е член на Виенската държавна опера.

Сребра Гелева учи пиано в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (диплома с отличие), в Университета в Тросинген и в Juilliard School New York. Нейният интерес към камерната музика – в началото на музикалната ѝ кариера вдъхновен от общите изяви с брат ѝ, цигуларя Веселин Гелев – продължава в дългогодишното сътрудничество с квартета Лиси, триото Кол и виолиста Роберт Бауерщатер. От 2001 г. преподава във Виенския университет за музика и сценични изкуства.