• Изпълнители
 

Софийска филхармония Национален филхармоничен оркестър – Sofia Philharmonic

Русенска филхармония Русенска филхармония (ruseopera.com)

КАРИН БОНЕЛИ

КАРИН БОНЕЛИ е първата жена, ангажирана в духовата група на оркестъра на Виенската държавна опера и на Виенска филхармония.

Тя е между основателите на Виенски духов квинтет и на Клангколектив Виена, свири камерна музика с цигуларя Бени Шмидт и пианиста Маркус Ширмер и концертира като солистка на различни оркестри. От 2017/18 г. преподава флейта в Университета за музика в Грац (2017-2018) и от 2019 г. – в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Първи уроци по флейта получава от родителите си – професионални флейтисти. Следва обучение в Линц, Виена, Лион и Мюнхен. След първите успешни конкурси, тя свири в оркестъра на Виенските симфоници, Националния оркестър на Франция и Оркестъра на операта в Лион. Като член на тези оркестри Карин Бонели концертира по света под палката на големи диригенти на нашето време.

СВЕТЛИНА СТОЯНОВА

СВЕТЛИНА СТОЯНОВА е родена в София. Пяла е 9 години в Детския хор на БНР под ръководството на акад. Христо Недялков, където е била главен солист.

След завършване на средното си образование заминава за Глазгоу, Шотландия, където завършва Кралската Шотландска Консерватория: Бакалавър (2010-2014 г.), Магистър по класическо пеене (2014-2016 г.) и Магистър по опера (2016-2018 г.) с вокален педагог Клеър Ширър. Като студентка изпълнява главни роли като: Нерон („Агрипина“) – Хендел, Вероник („Доктор Миракъл“) – Бизе, Майка („Мавра“) – Стравински. 

През август 2016 г. печели 3-то място (1-во сред жените) на международния конкурс Le Grand Prix de L’Opera в Румъния, след което, по покана на БНР, прави записи със СО на БНР под диригентството на маестро Григор Паликаров. 

През октомври 2017 г. Светлина печели 1-во място на международния конкурс „Neue Stimmen“ в Германия, след което получава покани за участия и присъединяване към състава на многобройни оперни театри.

Светлина Стоянова е солист в ансамбъла на Виенската Държавна Опера през сезоните 2018 –

2020, където изпълнява много роли, между които: Керубино, Розина, Лола, Росвайсе („Валкирии“ на Вагнер), Драяде (“Ариадне на Наксос“ на Р. Щраус), с която прави своя 

дебют в операта и др. Пътувала е на две турнета с Виенската опера в Елбфилхармонията в Хамбург (Керубино) и в Тонхале, Дюселдорф – Церлина (“Дон Жуан“) на Моцарт.

Светлина Стоянова е изнесла и редица рецитали. От 2014 г. тя е част от международната организация Live Music Now. В качеството си на неин представител през 2016 г. изнася самостоятелен концерт в Ъшър Хол, Единбург. През 2017 г. прави рецитал в Камерна зала България в рамките на музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“. През декември 2019 г. изнася соло рецитал в Музикферайн, Виена, акомпанирана от пианиста Стивън Хопкинс. 

Светлина е носител на наградата на Даниел Фрошауер за млад певец на 2019 г., участва в престижната Самлинг Артист програма през 2017 г. и има Сребърен медал от Мюзишънс компани. Светлина е една от 30-те млади таланти в селекцията „30 под 30“ на сп. Forbes България за 2019 г. През 2020 г. Светлина Стоянова е отличена от Министерство на културата на Република България с Грамота за принос в популяризирането на българската култура по света.

РОБЕРТ БАУЕРЩАТЕР

РОБЕРТ БАУЕРЩАТЕР е роден през 1971 г.в Линц. Завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. З. Фюрлингер и проф. П. Оксенхофер през 2000 с отличие.
От 1990 до 2001 е член на оркестъра на Долна Австрия (Niederösterreichisches Tonkünstler-Orchester). От 2001 г. е ангажиран в Оркестъра на Виенската държавна опера, а в 2004 става член на Виенска филхармония, където е водач на група. Наред със своята работа в оркестъра Роберт Бауерщатер е усърден камерен изпълнител. Като гост на филхармоничните ансамбли Квартет Кюхл, Виенски Камерен Ансамбъл и Ансамбъл Виена, както и като член на ансамблите Лиси квартет, Клавирен квартет Виена, Пиано стрингс, Квартет Игнац Плайел, Теофил ансамбъл и др. той участва в многобройни концерти, радио- и телевизионни предавания, има 15 издадени диска. Роберт Бауерщатер е бил солист на различни австрийски оркестри, на Софийска филхармония, на Оркестъра на Пловдивска и Варненска опера, на филхармоничния оркестър на Мексико сити с концерти за виола от К. Щамиц, Ф.А. Хофмайстер, П. Хиндемит, Б. Мартину, М. Брух, Х. Берлиоз, И. Плайел и др. От 2017 г.
Роберт Бауерщатер участва ежегодно в Международната лятна академия в Кусацу, Япония като изпълнител и доцент.
Бауерщатер свири на виола от Стефан фон Бер от 2002 г.

ТРИО АРТИО

Трио Артио е основано през 2017 г. във Виена от австрийската цигуларка Юдит Флидл, германската виолончелистка Кристине Ройдер и австрийската пианистка Йохана Естерман.
На съвместни концертни участия в Ню Йорк, Берлин и Грац трите музикантки откриват, какво е общото помежду им, освен любовта към камерната музика – да се забавляват заедно на сцената, интензивната комуникация с публиката и не на последно място желанието да имат открити отношения, свирейки заедно. Така узрява решението да се посветят на общо творческо бъдеще с клавирното трио. За краткото време на своето съществуване триото може да се похвали с успехи като наградата на международния конкурс за камерна музика „Масимилиано Антонели“ и приемането му във фондация „Йехуди Менухин Live Music Now“.
Трио Артио е включено от австрийското Министерство за европейски и международни въпроси в програмата за насърчаване на млади изпълнители New Austrian Sound of Musik (NASOM) за периода 2020 – 2022 г.

Юдит Флидл е родена в Каринтия и започва да учи при Игор Озим и Пиер Амоял в университета Моцартеум в Залцбург. Завършила е магистърска степен в Музикалния университет в Грац при Прия Мичъл.
Тя свири на цигулка Лоренцо Сториони, която ѝ е предоставена от частна фондация.

Кристине Ройдер започва обучението си при проф. Михаел Зандерлинг във Франкфуртския университет за музика и сценично изкуство. Успешно се дипломира и след това преминава в класа на проф. Райнхард Лацко в Университета за музика и сценично изкуство във Виена, където завършва магистърската си степен с отличие. Тя свири на инструмент на Throsten Theis от 2011 г.

Йохана Естерман е родена в Инсбрук в семейство на музиканти. На 6-годишна възраст тя получава първите си уроци по пиано. Още в училище започва обучение в бакалавърска степен със специалност инструментална и вокална педагогика за пиано в Моцартеум в Залцбург, което
завършва с отличие. В Университета за музика и сценично изкуство във Виена тя получава магистърска степен, специалност инструментална и вокална педагогика за пиано.

ВИЕНА ДУО

Виена Дуо е състав, основан в сърцето на столицата на класическата музика. Вдъхновени от виенските традиции и красотата на Виена, флейтистката Десислава Добрева и китаристката Божана Павлова се обединяват, за да пресъздадат заедно произведения от класическия репертоар за флейта и китара. В своите интерпретации те влагат фин усет за стил и виртуозно майсторство. Техните концерти оставят трайна следа у слушателя, който ще се потопи в един вълшебен свят, създаден от нежните тембри на флейтата и класическата китара. Изпълнителките се събират в началото на 2020 год., след което изнасят рецитали, един от които е на значимия фестивал Forum Gitarre Wien. 

Десислава Добрева е родена в Стара Загора, живее и твори от 2005 г. във Виена. След успешно прослушване тя получава покана да свири като соло пиколистка с Royal Philharmonic Orchestra в Лондон. Участва в концерти като оркестрантка с Виенска филхармония, Националния оркестър на БиБиСи Уелс, Виенската Държавна опера, Виенските симфоници и др. Страстта ѝ към камерната музика я събира с духовия квинтет „qWINDett“, с който има многобройни участия, сред които на престижния фестивал Salzburger Festspiele.

През 2012 г. завършва магистърска степен с отличие в Университета за музика и сценично изкуство във Виена, в класа по флейта на проф. Барбара Гислер-Хаазе. Учи в Парижката Консерватория при Винсент Люка. В периода от 2012 до 2014 г. следва в класа по флейта на Карл-Хайнц Шютц. От 2018 г. Десислава Добрева изнася редовно концерти с модерния Ансамбъл Виенски Колаж, с който флейтистката се изявява като солистка на Фестивала за съвременна музика WienModern. Десислава Добрева преподава флейта в Държавното музикално училище „Й. Г. Албрехтсбергер“ в Клостернойбург, Австрия и има покани да изнася майсторски класове в България, Австрия, Мексико и Русия.

Божана Павлова е родена в Плевен. Учи класическа китара в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София при Столина Добрева. Завършва обучението си в Музикалната консерватория Виена в класа на Йоргос Панетсос, както и в Университета за музика и сценично изкуство във Виена в класовете на Валтер Вюрдингер и Адриано Дел. През 2019 г. защитава докторска степен в Нов български университет с научен ръководител проф. д-р Панайот Панайотов.

Изнася концерти във Франция, Австрия, Великобритания, Унгария, Словакия, България и Китай и майсторски класове на Китарен форум Виена, „Дни на класическата китара“ София, Китарен фестивал Плевен, Музикален семинар в Цайлерн и Международна лятна академия Секау в Австрия. Божана Павлова е преподавател в Частния университет за музика и изкуство Виена и Консерваторията Йохан-Йозеф-Фукс в Грац.

Божана е лауреат на международни конкурси за класическа китара в Италия, Хърватия, Албания, България, Румъния, Черна Гора, Германия и е удостоена с престижни отличия и  стипендии за високи творчески постижения. 

Божана Павлова свири със струни за класическа китара „Ханабах“.

Трио Лобковиц Виена

Очаровани от богатството на тембрите и вдъхновени от репертоара за този не съвсем традиционен формат за трио – флейта, виола и пиано – Вали Хазе (флейта), Сребра Гелева (пиано) и Роберт Бауерщатер (виола) основават през 2021 г. Трио Лобковиц Виена.


Идеята за името на триото идва от творбата „Серенада за пиано форте, флейта и виола“, композирана от Йозеф Рьослер, капелмайстор на княз Лобковиц във Виена през 18 век. В допълнение към други авторски композиции за тази музикална формация концертните програми на Трио Лобковиц Виена са обогатени с дуетни и солови произведения от различни музикални епохи (от K. Ф. E. Бах до M. Дюрюфле). Тримата музиканти живеят във Виена и работят в две от най-известните музикални институции в града, в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и във Виенската филхармония.

Дуо Максим Цеков (цигулка) и Софи Друмл (пиано)

Максим Цеков е роден през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка от Дина Шнайдерман на 5 годишна възраст. След това е ученик на Иван Димитров (Виенски симфоничен оркестър) в продължение на много години, а през 2015 г. е приет в Университета за музика и сценични изкуства Виена. Той посещава майсторски класове при Бенямин Шмид, Николай Шепс-Знайдер, Щефан Пикард, Таня Бекер-Бендер и Инголф Турбан. През 2019 г. е активен участник в майсторския клас на Герхард Шулц в известната Академия Кронберг.

Като солист и камерен музикант той изнася концерти в известни международни концертни зали и фестивали като Musikverein и Konzerthaus Виена, Theater an der Wien, международния фестивал за камерна музика Allegro Vivo. Максим Цеков е победител в Международния конкурс за цигулка Kloster Schöntal 2019, където получава и специалната награда Бах. Носител на награди от Международния музикален конкурс CIMA, австрийския федерален конкурс „Prima La Musica“ и известния младежки конкурс „Musica Juventutis“.

Като победител в Международния конкурс за цигулка „Алберто Лиси 2020“, Максим Цеков свири на цигулка от Жан-Батист Вийом от 1829 г., предоставена му от Асоциацията Rencontre Musicale Camerata Lysy.

„Mittelbayerische Zeitung“ представя младата цигуларка и пианистка Софи Друмл като „изключителен талант, който впечатлява публиката със своите технически и творчески умения.“ „Kleine Zeitung“ пише: „… изключително  талантливата цигуларка Софи Друмл от Виена, която е само на 21 години, впечатли публиката с невероятна тонална чистота, огромно богатство от тембри, удивителна зрялост и завладяваща виртуозност“ …

„Поредният концерт на 21-годишната Софи Друмл – този път тя се отличи не като цигуларка, а като пианистка в солови произведения на Моцарт и Шопен – беше изпратен с нестихващи овации! „

Лауреат на многобройни конкурси Софи Друмл се изявява като солист на четири континента. Учи пиано с Кристофер Хинтерхубер във Виенския музикален университет и с Жак Рувие в Моцартеум Залцбург и цигулка с Бенямин Шмид.

От 14 годишна възраст работи с Паул Гулда, което има съществено значение за нейното творческо развитие.

Концертмайстор  на Международен институт за оркестър Attergau 2019 на Виенската филхармония.

Световно турне с TwoSet Violin и Hilary Hahn – досега техните видеоклипове имат над 10 000 000 гледания.

През октомври 2020 г. дебютира в Голямата зала на Wiener Musikverein.

Софи Друмл свири с цигулка Жан-Батист Вийом, Париж 1858, Applebaum, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

ДЖЕНИ ХУ

ДЖЕНИ ХУ – мецосопран, е родена в Китай. Завършва с отличие и магистърска степен в Университета за музика и сценични изкуства във Виена през 2014г. в класовете на В. Златева, М. Клаусхофер и Ф. Донер. По време на следването си получава трета награда от Международния конкурс за песенни дуа в София и специалната награда на „Competizione dell’Opera“ – Италия.

Дебютира на сцената на Учебния театър Шьонбрун във Виена и оперния театър Ихай в Шанхай в операта на Моцарт „Мнимата градинарка“ (Рамиро). Следват роли в оперите „Ариоданте“ от Хендел, „Дидона и Еней“ от Пърсел, не закъснява и дебютът и на Залцбургския музикален фестивал в „Сън в лятна нощ“ от Менделсон-Бартолди (2013). През 2016 г. и е поверена ролята на Амнерис („Аида“ от Верди) в Оперния театър в Пасау, Германия, която изпълнява с голям успех. От 2018 г.

Джени Ху е редовен член на ансамбъла на Оперния театър в Брауншвайг, Германия, където участва в постановки на оперите „Летящият Холандец“, „Евгений Онегин“, „Алчина“, „Хензел и Гретел“, „Мадам Бътерфлай“ и др. Желана солистка е в изпълнението на кантатно-ораториални творби (Д. Перголези – Стабат Матер, Й.С. Бах – Коледна и Великденска оратории, Меса в си-минор; Г. Малер – „Песен на земята“; С. Прокофиев – кантата „Александър Невски“ и др.) и изнася песенни рецитали в Европа и Азия. От 2015 г. Джени Ху е и гост-професор в Института за пеене и музикален театър в Тайшан, Китай.

МАРИЯ ЧЕРВЕНЛИЕВА

МАРИЯ ЧЕРВЕНЛИЕВА работи като пианист-акомпанятор в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. А. Диамандиев“ – Пловдив до 2007г. През 1988 г. защитава докторат в ДМА “Проф. П. Владигеров“.

От 2000 г. е доцент по клавирен съпровод, вокална камерна музика и пианист-акомпанятор в Международната лятна музикална академия в Лилиенфелд, Австрия. От 2007 г. живее и работи във Виена. Като предпочитан партньор на много български и чуждестранни певци и инструменталисти участва многократно в международни конкурси и фестивали като “Пражка пролет”, “Белведере”, Виенски музикални седмици, Oрганов фестивал във Виенската гора, Пролетен фестивал във Вадуц (Лихтенщайн), Марнах (Люксембург), Гданск (Полша), „Софийски музикални седмици”, „Салон на изкуствата”, „Австрийски музикални седмици”, „Музикални дни на Швейцария” „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни“, Международен фестивал на камерната музика в Пловдив и др. Мария Червенлиева е основател (1997 г.) и артистичен ръководител (до 2015 г.) на фестивала „Австрийски музикални седмици“, организиран от Австрийско посолство София. Концертира активно в Европа, САЩ и Япония.


От 2013 г. се занимава активно с архива на австрийския композитор Фердинанд Ребай (1880-1953), открит в манастира Хайлигенкройц. Основава и ръководи Международна лятна музикална академия на името на Ребай, която има вече 7 издания. Организира авторски концерти с музика на композитора с любезното съдействие и активната подкрепа на манастира Хайлигенкройц.