• Изпълнители
 

Софийска филхармония Национален филхармоничен оркестър – Sofia Philharmonic

Русенска филхармония Русенска филхармония (ruseopera.com)

КАРИН БОНЕЛИ

КАРИН БОНЕЛИ е първата жена, ангажирана в духовата група на оркестъра на Виенската държавна опера и на Виенска филхармония.

Тя е между основателите на Виенски духов квинтет и на Клангколектив Виена, свири камерна музика с цигуларя Бени Шмидт и пианиста Маркус Ширмер и концертира като солистка на различни оркестри. От 2017/18 г. преподава флейта в Университета за музика в Грац (2017-2018) и от 2019 г. – в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Първи уроци по флейта получава от родителите си – професионални флейтисти. Следва обучение в Линц, Виена, Лион и Мюнхен. След първите успешни конкурси, тя свири в оркестъра на Виенските симфоници, Националния оркестър на Франция и Оркестъра на операта в Лион. Като член на тези оркестри Карин Бонели концертира по света под палката на големи диригенти на нашето време.

СВЕТЛИНА СТОЯНОВА

СВЕТЛИНА СТОЯНОВА е родена в София. Пяла е 9 години в Детския хор на БНР под ръководството на акад. Христо Недялков, където е била главен солист.

След завършване на средното си образование заминава за Глазгоу, Шотландия, където завършва Кралската Шотландска Консерватория: Бакалавър (2010-2014 г.), Магистър по класическо пеене (2014-2016 г.) и Магистър по опера (2016-2018 г.) с вокален педагог Клеър Ширър. Като студентка изпълнява главни роли като: Нерон („Агрипина“) – Хендел, Вероник („Доктор Миракъл“) – Бизе, Майка („Мавра“) – Стравински. 

През август 2016 г. печели 3-то място (1-во сред жените) на международния конкурс Le Grand Prix de L’Opera в Румъния, след което, по покана на БНР, прави записи със СО на БНР под диригентството на маестро Григор Паликаров. 

През октомври 2017 г. Светлина печели 1-во място на международния конкурс „Neue Stimmen“ в Германия, след което получава покани за участия и присъединяване към състава на многобройни оперни театри.

Светлина Стоянова е солист в ансамбъла на Виенската Държавна Опера през сезоните 2018 –

2020, където изпълнява много роли, между които: Керубино, Розина, Лола, Росвайсе („Валкирии“ на Вагнер), Драяде (“Ариадне на Наксос“ на Р. Щраус), с която прави своя 

дебют в операта и др. Пътувала е на две турнета с Виенската опера в Елбфилхармонията в Хамбург (Керубино) и в Тонхале, Дюселдорф – Церлина (“Дон Жуан“) на Моцарт.

Светлина Стоянова е изнесла и редица рецитали. От 2014 г. тя е част от международната организация Live Music Now. В качеството си на неин представител през 2016 г. изнася самостоятелен концерт в Ъшър Хол, Единбург. През 2017 г. прави рецитал в Камерна зала България в рамките на музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“. През декември 2019 г. изнася соло рецитал в Музикферайн, Виена, акомпанирана от пианиста Стивън Хопкинс. 

Светлина е носител на наградата на Даниел Фрошауер за млад певец на 2019 г., участва в престижната Самлинг Артист програма през 2017 г. и има Сребърен медал от Мюзишънс компани. Светлина е една от 30-те млади таланти в селекцията „30 под 30“ на сп. Forbes България за 2019 г. През 2020 г. Светлина Стоянова е отличена от Министерство на културата на Република България с Грамота за принос в популяризирането на българската култура по света.

РОБЕРТ БАУЕРЩАТЕР

РОБЕРТ БАУЕРЩАТЕР е роден през 1971 г.в Линц. Завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. З. Фюрлингер и проф. П. Оксенхофер през 2000 с отличие.
От 1990 до 2001 е член на оркестъра на Долна Австрия (Niederösterreichisches Tonkünstler-Orchester). От 2001 г. е ангажиран в Оркестъра на Виенската държавна опера, а в 2004 става член на Виенска филхармония, където е водач на група. Наред със своята работа в оркестъра Роберт Бауерщатер е усърден камерен изпълнител. Като гост на филхармоничните ансамбли Квартет Кюхл, Виенски Камерен Ансамбъл и Ансамбъл Виена, както и като член на ансамблите Лиси квартет, Клавирен квартет Виена, Пиано стрингс, Квартет Игнац Плайел, Теофил ансамбъл и др. той участва в многобройни концерти, радио- и телевизионни предавания, има 15 издадени диска. Роберт Бауерщатер е бил солист на различни австрийски оркестри, на Софийска филхармония, на Оркестъра на Пловдивска и Варненска опера, на филхармоничния оркестър на Мексико сити с концерти за виола от К. Щамиц, Ф.А. Хофмайстер, П. Хиндемит, Б. Мартину, М. Брух, Х. Берлиоз, И. Плайел и др. От 2017 г.
Роберт Бауерщатер участва ежегодно в Международната лятна академия в Кусацу, Япония като изпълнител и доцент.
Бауерщатер свири на виола от Стефан фон Бер от 2002 г.

ТРИО АРТИО

Трио Артио е основано през 2017 г. във Виена от австрийската цигуларка Юдит Флидл, германската виолончелистка Кристине Ройдер и австрийската пианистка Йохана Естерман.
На съвместни концертни участия в Ню Йорк, Берлин и Грац трите музикантки откриват, какво е общото помежду им, освен любовта към камерната музика – да се забавляват заедно на сцената, интензивната комуникация с публиката и не на последно място желанието да имат открити отношения, свирейки заедно. Така узрява решението да се посветят на общо творческо бъдеще с клавирното трио. За краткото време на своето съществуване триото може да се похвали с успехи като наградата на международния конкурс за камерна музика „Масимилиано Антонели“ и приемането му във фондация „Йехуди Менухин Live Music Now“.
Трио Артио е включено от австрийското Министерство за европейски и международни въпроси в програмата за насърчаване на млади изпълнители New Austrian Sound of Musik (NASOM) за периода 2020 – 2022 г.

Юдит Флидл е родена в Каринтия и започва да учи при Игор Озим и Пиер Амоял в университета Моцартеум в Залцбург. Завършила е магистърска степен в Музикалния университет в Грац при Прия Мичъл.
Тя свири на цигулка Лоренцо Сториони, която ѝ е предоставена от частна фондация.

Кристине Ройдер започва обучението си при проф. Михаел Зандерлинг във Франкфуртския университет за музика и сценично изкуство. Успешно се дипломира и след това преминава в класа на проф. Райнхард Лацко в Университета за музика и сценично изкуство във Виена, където завършва магистърската си степен с отличие. Тя свири на инструмент на Throsten Theis от 2011 г.

Йохана Естерман е родена в Инсбрук в семейство на музиканти. На 6-годишна възраст тя получава първите си уроци по пиано. Още в училище започва обучение в бакалавърска степен със специалност инструментална и вокална педагогика за пиано в Моцартеум в Залцбург, което
завършва с отличие. В Университета за музика и сценично изкуство във Виена тя получава магистърска степен, специалност инструментална и вокална педагогика за пиано.

ВИЕНА ДУО

Виена Дуо е състав, основан в сърцето на столицата на класическата музика. Вдъхновени от виенските традиции и красотата на Виена, флейтистката Десислава Добрева и китаристката Божана Павлова се обединяват, за да пресъздадат заедно произведения от класическия репертоар за флейта и китара. В своите интерпретации те влагат фин усет за стил и виртуозно майсторство. Техните концерти оставят трайна следа у слушателя, който ще се потопи в един вълшебен свят, създаден от нежните тембри на флейтата и класическата китара. Изпълнителките се събират в началото на 2020 год., след което изнасят рецитали, един от които е на значимия фестивал Forum Gitarre Wien. 

Десислава Добрева е родена в Стара Загора, живее и твори от 2005 г. във Виена. След успешно прослушване тя получава покана да свири като соло пиколистка с Royal Philharmonic Orchestra в Лондон. Участва в концерти като оркестрантка с Виенска филхармония, Националния оркестър на БиБиСи Уелс, Виенската Държавна опера, Виенските симфоници и др. Страстта ѝ към камерната музика я събира с духовия квинтет „qWINDett“, с който има многобройни участия, сред които на престижния фестивал Salzburger Festspiele.

През 2012 г. завършва магистърска степен с отличие в Университета за музика и сценично изкуство във Виена, в класа по флейта на проф. Барбара Гислер-Хаазе. Учи в Парижката Консерватория при Винсент Люка. В периода от 2012 до 2014 г. следва в класа по флейта на Карл-Хайнц Шютц. От 2018 г. Десислава Добрева изнася редовно концерти с модерния Ансамбъл Виенски Колаж, с който флейтистката се изявява като солистка на Фестивала за съвременна музика WienModern. Десислава Добрева преподава флейта в Държавното музикално училище „Й. Г. Албрехтсбергер“ в Клостернойбург, Австрия и има покани да изнася майсторски класове в България, Австрия, Мексико и Русия.

Божана Павлова е родена в Плевен. Учи класическа китара в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София при Столина Добрева. Завършва обучението си в Музикалната консерватория Виена в класа на Йоргос Панетсос, както и в Университета за музика и сценично изкуство във Виена в класовете на Валтер Вюрдингер и Адриано Дел. През 2019 г. защитава докторска степен в Нов български университет с научен ръководител проф. д-р Панайот Панайотов.

Изнася концерти във Франция, Австрия, Великобритания, Унгария, Словакия, България и Китай и майсторски класове на Китарен форум Виена, „Дни на класическата китара“ София, Китарен фестивал Плевен, Музикален семинар в Цайлерн и Международна лятна академия Секау в Австрия. Божана Павлова е преподавател в Частния университет за музика и изкуство Виена и Консерваторията Йохан-Йозеф-Фукс в Грац.

Божана е лауреат на международни конкурси за класическа китара в Италия, Хърватия, Албания, България, Румъния, Черна Гора, Германия и е удостоена с престижни отличия и  стипендии за високи творчески постижения. 

Божана Павлова свири със струни за класическа китара „Ханабах“.

Трио Лобковиц Виена

Очаровани от богатството на тембрите и вдъхновени от репертоара за този не съвсем традиционен формат за трио – флейта, виола и пиано – Вали Хазе (флейта), Сребра Гелева (пиано) и Роберт Бауерщатер (виола) основават през 2021 г. Трио Лобковиц Виена.


Идеята за името на триото идва от творбата „Серенада за пиано форте, флейта и виола“, композирана от Йозеф Рьослер, капелмайстор на княз Лобковиц във Виена през 18 век. В допълнение към други авторски композиции за тази музикална формация концертните програми на Трио Лобковиц Виена са обогатени с дуетни и солови произведения от различни музикални епохи (от K. Ф. E. Бах до M. Дюрюфле). Тримата музиканти живеят във Виена и работят в две от най-известните музикални институции в града, в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и във Виенската филхармония.

Дуо Максим Цеков (цигулка) и Софи Друмл (пиано)

Максим Цеков е роден през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка от Дина Шнайдерман на 5 годишна възраст. След това е ученик на Иван Димитров (Виенски симфоничен оркестър) в продължение на много години, а през 2015 г. е приет в Университета за музика и сценични изкуства Виена. Той посещава майсторски класове при Бенямин Шмид, Николай Шепс-Знайдер, Щефан Пикард, Таня Бекер-Бендер и Инголф Турбан. През 2019 г. е активен участник в майсторския клас на Герхард Шулц в известната Академия Кронберг.

Като солист и камерен музикант той изнася концерти в известни международни концертни зали и фестивали като Musikverein и Konzerthaus Виена, Theater an der Wien, международния фестивал за камерна музика Allegro Vivo. Максим Цеков е победител в Международния конкурс за цигулка Kloster Schöntal 2019, където получава и специалната награда Бах. Носител на награди от Международния музикален конкурс CIMA, австрийския федерален конкурс „Prima La Musica“ и известния младежки конкурс „Musica Juventutis“.

Като победител в Международния конкурс за цигулка „Алберто Лиси 2020“, Максим Цеков свири на цигулка от Жан-Батист Вийом от 1829 г., предоставена му от Асоциацията Rencontre Musicale Camerata Lysy.

„Mittelbayerische Zeitung“ представя младата цигуларка и пианистка Софи Друмл като „изключителен талант, който впечатлява публиката със своите технически и творчески умения.“ „Kleine Zeitung“ пише: „… изключително  талантливата цигуларка Софи Друмл от Виена, която е само на 21 години, впечатли публиката с невероятна тонална чистота, огромно богатство от тембри, удивителна зрялост и завладяваща виртуозност“ …

„Поредният концерт на 21-годишната Софи Друмл – този път тя се отличи не като цигуларка, а като пианистка в солови произведения на Моцарт и Шопен – беше изпратен с нестихващи овации! „

Лауреат на многобройни конкурси Софи Друмл се изявява като солист на четири континента. Учи пиано с Кристофер Хинтерхубер във Виенския музикален университет и с Жак Рувие в Моцартеум Залцбург и цигулка с Бенямин Шмид.

От 14 годишна възраст работи с Паул Гулда, което има съществено значение за нейното творческо развитие.

Концертмайстор  на Международен институт за оркестър Attergau 2019 на Виенската филхармония.

Световно турне с TwoSet Violin и Hilary Hahn – досега техните видеоклипове имат над 10 000 000 гледания.

През октомври 2020 г. дебютира в Голямата зала на Wiener Musikverein.

Софи Друмл свири с цигулка Жан-Батист Вийом, Париж 1858, Applebaum, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.