• Архив
  • Австрийски Музикални Седмици 2019
 

Изпълнители

PianoStrings Vienna

PianoStrings Vienna

Радостта и удоволствието от свиренето и желанието да представят разнообразна програма за различни камерни състави обединява музикантите, създали ансамбъла PianoStrings Vienna. Съставът наистина може да варира – от дуо, през клавирно трио, струнен квартет или клавирен квинтет. Така публиката на всеки концерт има възможност да се запознае с широк репертоар за камерна музика.

Членовете на квинтета са:

Харалд Крумпьок е роден през 1968 г. във Виена. Първите си уроци по цигулка той получава на шестгодишна възраст. През 1984 г. започва следването си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 1993 г. е приет в оркестъра на Виенската държавна опера, а от 1996 г. е член на Виенската филхармония. От 2006 г. свири и в оркестъра на Hofmusikkapelle.

Клеменс Флидер, роден през 1988 г. във Виена, учи цигулка в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и в Университета „Моцартеум“ в Залцбург. От 2009 г. е член на оркестъра Тонкюнстлер Долна Австрия, от 2013-2018 г. има договори в оркестъра на Виенската държавна опера и Виенската филхармония, както и ангажименти по заместване в оркестъра на Виенската държавна опера, оркестъра на Hofmusikkapelle, Виенския симфоничен оркестър и Виенския камерен оркестър.

Роберт Бауерщатер е роден през 1971 г. в Линц. Учи виола в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (2000 г. диплома с отличие). От 1998-2001 г. Роберт Бауерщатер е член на оркестъра Тонкюнстлер в Долна Австрия. От 2001 г. е член на оркестъра на Виенската държавна опера. През 2004 г. става член на Виенската филхармония и е водач на виолите.

Едисон Пашко е роден през 1973 г. в Корча (Албания) и получава първите си уроци по чело в родния си град на шестгодишна възраст. След като завършва гимназия в Корча, следва виолончело в Академията за музикално изкуство в Тирана. Година по-късно започва следването си в Музикалния университет в Грац. От 2000 г. работи като заместник в оркестъра на Виенската държавна опера и във Виенската филхармония. От 2009 г. е член на Виенската държавна опера.

Сребра Гелева учи пиано в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (диплома с отличие), в Университета в Тросинген и в Juilliard School New York. Нейният интерес към камерната музика – в началото на музикалната ѝ кариера вдъхновен от общите изяви с брат ѝ, цигуларя Веселин Гелев – продължава в дългогодишното сътрудничество с квартета Лиси, триото Кол и виолиста Роберт Бауерщатер. От 2001 г. преподава във Виенския университет за музика и сценични изкуства.

Мария Принц

Музикалната кариера на Мария Принц включва самостоятелни изпълнения, както и рецитали и камерна музика.

Акценти от нейната кариера са концерти с Виенската филхармония под диригентската палка на Рикардо Мути на фестивала в Залцбург и Сейджи Озава във Виена.

Дългогодишното сътрудничество със Сър Невил Маринър е от голямо значение както на концертната сцена, така и в звукозаписното студио.

Мария Принц е гостувала с концерти  за соло пиано  и програми за камерна музика в Европа, САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Тя е свирила в рамките на известни фестивали  -Залцбургски фестивал, Тихоокеански музикален фестивал в Сапоро (Япония), Дунавски фестивал в Улм, Фестивал „Мартенски мзуикални дни” в Русе, Фестивал на Кастел Пералада  в престижни зали (в голямата зала на Wiener Musikverein, в Konzerthaus Виена, в Голямата фестивална зала в Залцбург, зала Weill Recital в Carnegie Hall в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Milton Court Hall в Лондон и в Bunka Kaikan в Токио).

Мария Принц е партньор за концерти камерна музика на членове на Виенската филхармония, международно признати солисти като Патрик Галоа, Филип Пиерло, Филип Купър и Андрю Маринър и певци като Красимира Стоянова, Людовик Тезие, Матиас Гьорне и Маргарита Грицкова.

Записите ѝ включват концерти за пиано от Хайдн и Моцарт, сонати на Брамс за кларинет и пиано с Алфред Принц, продукции на Naxos с флейтиста Патрик Галоа – сонати на Моцарт и вариации оп.105 и оп.107 на Бетовен както и песни на Пучини с Красимира Стоянова, песни от Чайковски, Римски-Корсаков и Рахманинов с Маргарита Грицкова.

През май 2020 г. излезе компактдиск с Маргарита Грицкова с песни на Сергей Прокофиев. 

Мария Принц преподава в Университета за музика във Виена от 1987 г.

Карл – Хайнц Шютц

Карл – Хайнц Шютц – първата флейта на Виенска филхармония, е най-изявеният от новото поколение топ флейтисти днес. Той получава музикалното си образование в Консерваторията във Форарлберг при Ева Амзлер, в Conservatoire National Supérieur de Musique в Лион при Philippe Bernold, и при прочутия Aurèle Nicolet в Швейцария. Лауреат е на редица национални младежки конкурси. През 1998 г. става лауреат на Международен конкурс „Карл Нилсен” в Одензе, Дания, а през 1999 г. прибавя към тази победа първото място на Международния конкурс за флейтисти в Краков.

Карл Хайнц Шютц се изявява като солист на Виенските филхармоници в Европа и Япония, както и на NHK Tokyo и Sapporo symphony orchestra, под палката на диригенти като Daniel Barenboim, Fabio Luisi, Yakov Kreizberg, Dmitrij Kitajenko, Bertrand de Billy. През 2013 той заема мястото на Волфганг Шулц в Ensemble Wien-Berlin и във WIENER RING ENSEMBLE. Шютц е запален камерен музикант и член на различни ансамбли, изпълняващи музика от барока до съвременността. Той е професор по флейта в Musik und Kunst Privatuniversität във Виена и гост-професор на няколко други консерватории. Води майсторски класове в Европа, като същевременно записва активно, специално за CAMERATA TOKYO, където е реализирал CD-та с опуси на Моцарт, Прокофиев и Брамс.

Съвместно с The Academy of St. Martin in the fields, под диригентството на Сър Невил Маринър, издава за CHANDOS албум, озаглавен „20th centuries concerto grosso”. Карл Хайнц Шютц е артистичен директор на HORIZONTE Landeck.

Карл Хайнц Шютц свири на 24kt златна флейта MURAMATSU-Japan, както и на сребърна флейта Emanuel – Boston.